جناح چپ و راست

ساخت وبلاگ

جناح چپ و راست

در رابطه با گروه‏هاى موجود در كشور و سمت‏گيرى‏هاى سياسى، اجتماعى، اقتصادى، فرهنگى و ايدئولوژيك آنان تقسيم بندى‏هاى مختلفى صورت گرفته و غالب اين تقسيم‏بندى‏ها از جهاتى با واقعيات منطبق نيست. زيرا اين تقسيم‏بندى‏ها بر اساس مفاهيم غربى است، و هر يك از اين واژه‏ها داراى بار معنايى خاصى در خاستگاه خود مى‏ باشند، كه با ماهيت موجود گروه‏هاى داخل كشور از جهاتى افتراق دارد.
      در عين حال تقسيم بندى‏هاى موجود با صرفنظر از ميزان و چگونگى انطباق عبارتند از: گروه‏هاى راست‏گرا و آنان نيز به دو گروه سنتى و مدرن تقسيم مى‏شوند. گروه‏هاى چپ‏گراى جديد كه آنان نيز به چپ سازمان يافته (ارگانيزه) و ناسازماندار تقسيم مى‏شوند. تكنوكراسى كه اخيرا به صورت جريان ثالثى (فراكسيون سوم) مطرح مى‏ شود.
       1- مقصود از راست سنتى جريانى است كه ضمن حمايت از دولت براى حفظ ارزش‏هاى اصيل انقلاب، عدالت اجتماعى، هنجارها و ارزش‏هاى دينى و انقلابى اهتمام ويژه‏اى قائل است، و توسعه اقتصادى و ... را در رتبه متأخر از آنها مى‏نشاند. به عبارت ديگر در صورت تضاد و اصطلكاك اين دو با يكديگر تقدم و اصالت را به آنها مى‏دهد.
       2- راست مدرن عكس جريان اول است. يعنى ضمن حمايت از دولت بويژه در سياست‏هاى اقتصادى آن، توسعه اقتصادى را مقدم بر حفظ ارزش‏ها مى‏داند و در جايگاه برترى مى‏نشاند. البته اين نسبتى است كه ديگران به اين جريان مى‏دهند و گاه گفته مى‏ شود كه رابطه با آمريكا را نيز مجاز مى‏شمارند. البته برخى از اشخاص يا گروه‏هاى منسوب به اين جريان شعارهايشان چنين نيست. بلكه بعضا شعار تقارن و پيوستگى توسعه و عدالت اجتماعى از آنان شنيده مى‏ شود.
      3- جريان چپ جديد سازماندار به مجاهدين انقلاب اسلامى و برخى از ديگر گروه‏هاى نسبتا هم‏فكر با آن سازمان اطلاق مى‏ شود. اين گروه‏ها ضمن اعتقاد به اسلام، بعضاً در مسائل اقتصادى گرايش به شيوه‏هاى سوسياليستى (اقتصاد دولتى) دارند. در برابر جناح راست كه گرايش به اقتصاد بازار دارد و از نظر سياسى نيز معتقد به جامعه باز و آزادى احزاب و... مى‏ باشند تقريبا مانند جامعه سوئيس.
       4- جريان چپ ناسازماندار به جناح‏هاى معترض به سياست‏هاى دولت اطلاق مى شود كه هنوز سازمان و خط مشى و مواضع روشن و تثبيت شده‏اى ندارند، مانند دارندگان برخى از جرايد.
      5- جريان تكنوكراسى (صنعت سالارى) روند جديدى است كه اصالت را به تكنيك، صنعت، رشد و توسعه اقتصادى مى‏دهد و معتقد است فرهنگ و ارزش‏هاى دينى، اخلاقى همه و همه بايد تحت تأثير تحولات اقتصادى شكل‏گيرند. اين ديدگاه غربى‏ترين شيوه تفكر مطرح شده در كشور ماست و از ديدگاه‏هاى امثال استوارت ميل، اسپنسر و... متاثر مى‏ باشد. تعاريف فوق مربوط به سنوات گذشته است و مواضع اخير جريان‏هاى فوق، با آنچه در تعريف آن‏ها آمده، تفاوت‏هايى پيدا كرده است. براى مطالعه بيشتر ر.ك: جناح‏هاى سياسى در ايران امروز، حجت مرتجى‏

http://www.porseman.org/q/showq.aspx?id=12340

ستار رجبی...
ما را در سایت ستار رجبی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ستار رجبی تربه بر rajabianzali2016 بازدید : 307 تاريخ : سه شنبه 20 بهمن 1394 ساعت: 20:54

آرشیو مطالب

خبرنامه